Žalostni, a vseeno srečni, da smo doma

Tako pač je v življenju, da vsak dogodek, še tako lep, mine (pre)hitro. Tudi naša ekspedicija v Beograd. Pa čeprav je trajala kar 16 dni za skupino 1. Prav hitro je prišel dan, ko smo odšli domov. Back to normal life, back to reality…

Neverjetni Srbi, še posebej pa tisti iz OGAE Srbija, so nam pričarali Beograd še lepši, Srbijo še bolj zanimivo, naše bivanje pa naravnost idealno. Že na začetku so nas obiskali lastniki stanovanja, ki smo ga najeli in nam prinesli sveže pecivo, piškote ter jogurte. Ko smo odhajali, so nas obdarili s pravo Srbsko viljamovko, objemi in besedami, da smo bili njihovi najboljši gostje. OK, saj je res, da smo plačali stanovanje, ki je bilo veliko več kot 100 m2 za 100 € na dan (skupaj 1600 € oziroma 400 € na osebo), a vseeno. Člani OGAE Srbija pa….. v nekaterih naših očeh so pričarali mokrino, solze, začudenje. Na dan slovesa jih je 5 prišlo z avtom pred naš blok in nam podarilo kavino skodelico, notri darilce v obliki igračke ter veliko čokolado. Ko so odšli, sta prišla v stanovanje še sam predsednik OGAE Srbije, Miroslav Luburić ter Strava. Ker smo bili že prej Stravi tako všeč, je odšel domov (na drugi konec Novega Beograda ali po domače: daaaaaaaaleč stran), pojedel večerjo ter prišel nazaj k nam na železniško postajo in se tam poslovil od nas. Tako ali tako pa je bil tam že naš beograjski nepremičninski agent Dragan, tisti ki je urejal nastanitev  za obe skupini.

Ja, najboljši Evrosong do sedaj, ker se nam je toliko zgodilo, da smo kakšno foro, smeh, vic, dogodivščino… nenamerno pozabili napisati.

Nekatera dejstva od zgoraj naštetih pa bom poskusil pričarati tudi Vam, bralcem Bloga. Po alinejah, z obrazložitvijo zraven.

*       Jedla, Jedla, Jedla… se je slišalo skandiranje v dvorani. Nekomu, ki ima ta vzdevek, je ostala trojica Grupe1 namenila nekaj sekund slave. Največja fora je bila, da omenjena oseba ni bila zadovoljna s tem in nas rotila, naj utihnemo. Zakaj že ? Vsaka reklama je dobra, pa čeprav slaba.
*       Ob nastopu gruzijske slepe pevke so imeli pri koreografiji kar veliko težav. Kamera tega ni pokazala. Mi in gledalci v 1. vrsti pa smo videli, da se eden izmed backvokalistov ni mogel otresti črnine in se preleviti v belo oblečenega. Če imate čas, si dobro poglejte finalni posnetek in videli boste, če boste pozorni.
*       Ja, Rus je zmagal in v dvorani je dejal, da je zmagal zaradi nas ter pokazal na občinstvo. Ves nesrečen ob njegovi zmagi je Erik dejal: »Zaradi mene sigurno nisi zmagal«.
*       Dima Bilan se je pokazal ponovno in zapel pesem, navdušenja od obiskovalcev pa ni in ni bilo od nikoder. Okrog odra so stali PRAVI varnostniki, ki so varovali, da kdo ne »prodre« na oder. Kljub velikemu
varovanju je eni Rusinji to uspelo, prišla je do njega, takoj za njo pa še varnostniki in jo enostavno odnesli z odra v zaodrje. Tam jo je hotel »rešiti« nekdo z D akreditacijo (D=delegacija, op.p.)  Kje je omenjena gospodična končala svoje bivanje niti ni pomembno.
*       Pred samim vstopom v dvorano me je poklical natakar,  ki je imel v najemu stojnico in rekel, da je priskrbel nekaj alkohola in da se po finalu oglasimo pri njemu. Vzeli smo nekaj pirov in odšli pred dvorano. Tam pa delegacija OGAE Malte. Ko se je njihov član predstavil, ga je Erik hotel pobarati nekaj glede Malte in komunikacija je bila vrhunska, mi pa smo umirali od smeha. Na vprašanje Erika, če se da na Malto s trajektom in avtom, je Maltežan (preslišal je besedo trajekt) v polomljeni angleščini odgovor: »Ne moreeeeš iti tja, to je otočeeeek na sreeedi morjaa”. Smeh na kubik.
*       Prav zanimivo je, da je bilo na 2. polfinalu ter na finalu v dvorani več kot 100 Slovencev. Le kje so bili na 1. polfinalu, ko je nastopila Rebeka?
*       To, da smo imeli v novinarskem središču svoje »piđn boxe«, svoj predal za promo material, kar med prvimi…. Dejansko, če bi šli naravnost s tramvaja v press center, bi imeli številke od 1 naprej…, tako pa smo »dobili« 17, 18, 19, 20………….. Bosanski novinar je rekel, da imamo mi te številke, še sam Stockselius ima pa 83, haha…
*       Toliko intervjujev, kot smo jih dali letos člani OGAE Slovenija, pa najbrž še dolgo ne bomo. Med najbolj poznanimi so bili Reuters, RTV Slovenija, Radio Aktual, Radio HIT Domžale, Radio Belvi, RTS – nacionalna TV Srbije, TV Pink, BN TV, TV Čarli, TV 3, MTV Asia, Radio S Beograd, BE92, Index.hr, OGAE Slovenija, Esctoday.com, Radio International, ERT – nacionalna TV Grčije, TV Balkanika Švedska, Belgijska nacionalna TV, YLE – nacionalna TV Finske, 12point.com iz Belgije, evrovizija.com, Radio Celje, Radio Zeleni val….. Izračunali smo, da jih je bilo krepko čez 100 vsega skupaj. Očitno so nekateri vendarle spoznali, da smo v Evrosongu s srcem in dušo in nismo vsiljivci, kot so to marsikateri.

Naj za konec napišem le še nekaj verzov iz daleč najboljšega filma naše bivše skupne države: “Nesretnik sam od malena, od sve muke pesme pevam, volijo bih majko mila, da se ovo samo snevam………”

Najlepša hvala vsem, še posebej pa OGAE Srbiji. Kapo dol.

Miran Cvetko

Advertisements

Komentiraj

Zaenkrat še ni komentarjev.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s